چطور فرایند پیر شدن را به تأخیر بیندازیم؟
به گزارش وبسایت دانشجویی، پیر شدن و بروز علائم و نشانه های سالمندی در همه ما امری اجتناب ناپذیر است. ما در یک نقطه ای از زندگی آن را تجربه خواهیم کرد. با بالا رفتن سن، این نشانه ها در بخش هایی از اعضای بدن خیلی زودتر خود را نشان می دهد، اما تغییر سبک زندگی می تواند روند پیر شدن در این اعضا را به تأخیر بیندازد.
به گزارش ایرنا، وقتی صحبت از پیری به میان می آید، ممکن است سؤالات خاصی در فکر ایجاد گردد، مانند اینکه چرا بدن ما پیر می گردد و با پیری، چه اتفاقی در بدن می افتد؟ با افزایش سن، به علت تغییرات در سلول ها، شکل بدن به طور طبیعی تغییر می نماید و این تغییرات منجر به تغییر در عملکرد و ظاهر می گردد.
بنابراین، عملکرد و ظاهر بدن تا حد زیادی به عملکرد سلول های درون بستگی دارد. در بعضی از اندام ها، سلول ها می میرند و جایگزین نمی شوند؛ بنابراین، تعداد سلول ها کاهش می یابد. به طور مثال، تعداد سلول های بیضه ها، تخمدان ها، کبد و کلیه ها با افزایش سن به طور قابل توجهی کاهش می یابد.
وقتی تعداد سلول ها خیلی کم می گردد، بخش هایی از اعضای بدن نمی تواند به طور طبیعی کار کند. البته تغییرات در سلول ها در سنین جوانی هم اتفاق می افتد، اما بدن، در جوانی می تواند به سادگی بسیاری از این تغییرات را ترمیم کند یا ذخایر کافی برای جبران آن ها داشته باشد، اما توانایی مقابله با این آسیب ها، با افزایش سن کاهش می یابد و نشانه های پیری در بعضی از اعضای بدن به سرعت نمایان می گردد.
ضعف عضلانی، اولین نشانه سالمندی
با افزایش سن، استخوان ها ازنظر مقدار و تراکم کوچک می شوند و این مسئله، آن ها را مستعد شکستگی می نماید. بعلاوه ماهیچه ها به طورکلی قدرت، استقامت و انعطاف پذیری خود را از دست می دهند - عواملی که می توانند بر هماهنگی، ثبات و تعادل بدن تأثیر بگذارند.
با تغییر در استخوان، مفاصل و ماهیچه ها، قد نیز ممکن است کاهش یابد. افراد معمولاً بعد از 40 سالگی، هر 10 سال تقریباً حدود یک سانتی متر از قدشان را از دست می دهند. کاهش قد پس از 70 سالگی حتی سریع تر است و ممکن است به 2.5 تا 7.5 سانتی متر هم برسد. برای جلوگیری از کاهش قد و ارتقای سلامت استخوان، مفاصل و عضلات توصیه می گردد:
-مقادیر کافی کلسیم دریافت کنید. آموزشگاه ملی علوم، مهندسی و پزشکی آمریکا (NAS) روزانه حداقل 1000 میلی گرم کلسیم را برای بزرگ سالان توصیه می نماید. این توصیه برای زنان 51 سال و بالاتر و مردان 71 سال و بالاتر به 1200 میلی گرم در روز افزایش می یابد. منابع غذایی دارای کلسیم شامل لبنیات، کلم برو کلی، کلم پیچ و ماهی سالمون است.
-مقدار کافی ویتامین D دریافت کنید. مصرف روزانه توصیه شده ویتامین D برای بزرگ سالان تا سن 70 سال 600 واحد و برای بزرگ سالان بالای 70 سال 800 واحد است. بسیاری از افراد مقادیر کافی ویتامین D را از نور خورشید دریافت می نمایند. منابع دیگر عبارت اند از ماهی قزل آلا، تخم مرغ، شیر غنی شده با ویتامین D و مکمل های ویتامین D.
-فعالیت بدنی را در برنامه روزانه خود قرار دهید. ورزش هایی مانند پیاده روی، آهسته دویدن، تنیس، بالا رفتن از پله ها و تمرینات وزنه برداری می تواند به شما یاری کند تا استخوان هایتان را قوی کنید.
اثرات جزئی افزایش سن بر حافظه
افزایش سن، اثرات جزئی بر حافظه دارد؛ مثلاً، افراد مسنِ سالم و فاقد بیماری آلزایمر ممکن است نام ها یا کلمات آشنا را فراموش نمایند، اما به منظور ارتقای سلامت روانشناختی توصیه می گردد:
فعالیت بدنی را در برنامه روزانه خود قرار دهید. فعالیت بدنی باعث افزایش جریان خون به کل بدن ازجمله مغز می گردد. مطالعات نشان می دهد که ورزش منظم با عملکرد بهتر مغز مرتبط است و استرس و افسردگی را کاهش می دهد - عواملی که بر حافظه تأثیر می گذارد. از نظر فکری فعال بمانید.
فعال ماندن فکری می تواند به تقویت حافظه یاری کند. با کتاب خواندن، انجام بازی های فکری و یادگیری یک فعالیت مثل سفالگری، نقاشی و... حافظه خود را فعال نگه دارید.
افزایش سن بر عدسی چشم تأثیر می گذارد
در طول 40 سالگی، تماشا اجسام نزدیک تر از حدود 60 سانتی متر سخت می گردد. این تغییر در بینایی، به علت سفت شدن عدسی چشم اتفاق می افتد. با افزایش سن، دید در نورِ کم سختتر می گردد؛ به طوری که افراد 60 ساله اغلب برای خواندن، 3 برابر بیشتر از افراد 20 ساله به نور احتیاج دارند، اما برای جلوگیری از مسائل چشمی در سنین بالا، ضروری است:
به طور منظم معاینات چشمی انجام دهید و به توصیه های پزشک عمل نمایید.
به منظور محافظت از چشم در برابر نور خورشید، حتماً از عینک آفتابی یا کلاه نقاب دار بهره ببرید.
ظهور چین وچروک در میانسالی
با افزایش سن، پوست شما نازک می گردد، خاصیت ارتجاعی کمتری پیدا می نماید، شنماینده تر می گردد و بافت چربی زیرپوست کاهش می یابد. کاهش فراوری روغن های طبیعی ممکن است پوست را خشک تر نموده و درنتیجه منجر به چین وچروک در پوست گردد، اما برای به تأخیر انداختن پیری پوست کافی است با استفاده از کرم های مرطوب نماینده و کرم ضد آفتاب از پوست خود محافظت کنید. ترک دخانیات از موارد مهم دیگری است که باید موردتوجه قرار بگیرد، زیرا سیگار به خودی خود باعث آسیب های پوستی مانند چین وچروک می گردد.
تغییرات وابسته به سن در سیستم قلبی عروقی
با افزایش سن، شایع ترین تغییری که در سیستم قلب و عروق اتفاق می افتد، سفت شدن رگ های خونی و شریان ها است که باعث می گردد قلب برای پمپاژ خون به وسیله آن سخت تر کار کند. بعلاوه تغییر ضربان قلب از دیگر تغییراتی است که در سن پیری شاهد آن خواهیم بود؛ به طوری که ضربان قلب در حالت استراحت تقریباً ثابت می ماند، اما در طول فعالیت به مقدار قبل افزایش نمی یابد. این تغییرات خطر ابتلا به فشارخون بالا و سایر مسائل قلبی عروقی را افزایش می دهد؛ برای ارتقای سلامت قلب در سنین پیری ضروری است:
فعالیت بدنی را در برنامه روزانه خود قرار دهید. پیاده روی، شنا یا سایر فعالیت های بدنی میانه و منظم می تواند به حفظ وزن سالم و کاهش خطر بیماری قلبی یاری کند.
رژیم غذایی سالم داشته باشید. سبزیجات، میوه ها، غلات کامل، غذا های پر فیبر و منابع پروتئین کم چربی مانند ماهی را انتخاب کنید. غذا های حاوی چربی اشباع شده و نمک را محدود کنید.
سیگار نکشید. سیگار به سفت شدن رگ ها و افزایش فشارخون و ضربان قلب یاری می نماید.
استرس را مدیریت کنید. استرس می تواند بر قلب تأثیر بگذارد لذا با انجام اقداماتی مانند مدیتیشن، ورزش یا گفتاردرمانی استرس را کاهش دهید.
به مقدار کافی بخوابید. خواب باکیفیت نقش مهمی در بهبود و ترمیم قلب و عروق خونی دارد. هفت تا نه ساعت خواب در شب را هدف گذاری کنید.
منبع: فرارو