جاذبه های جهرم؛ شهر تاریخی و مذهبی استان فارس، عکس
به گزارش وبسایت دانشجویی، جهرم یکی از شهرهای قدیمی استان فارس است که در 170 کیلومتری جنوب شرقی شیراز قرار گرفته است. نام قدیم این شهر گهرم به معنای جای گرم بوده و فردوسی، شاعر شهیر اسطوره نویس ایرانی در شاهنامه اش از این شهر به نام شهری در دوران ساسانیان یاد کرده است.
به گفته برخی محققان و پژوهشگران، این شهر چهار سده قبل از میلاد مسیح، از طریق پنجمین پادشاه هخامنشیان بنا شده و در زمان ساسانیان و هخامنشیان موقعیت مناسبی میان شاهزادگان داشته است. شهر جهرم علاوه بر قدمتی که دارد از جاذبه های تاریخی، مذهبی و طبیعی فراوانی هم برخوردار است. در اینجا نگاهی اجمالی به برخی از جاهای دیدنی جهرم خواهیم داشت.
بازار سرپوشیده زندیه جهرم
این بازار همان طور که از نامش پیدا است، یکی از یادگارهای به جای مانده از اواخر دوران زندیه است. به این بنا لقب خواهر دوقلوی بازار وکیل در شیراز را داده اند. بازار زندیه از جمله بازارهای صلیبی است که از چهار سوق زیبا در وسط آن تشکیل شده است. همچنین بازار زندیه دارای چندین کاروان سرا، مسجد و حمام دیدنی است.
دروازه پیر شبیب
دروازه پیر شبیب از آثار تاریخی و دیدنی دوران قاجاریه است که در داخل شهر جهرم واقع شده است. این بنای تاریخی از دالانی با سقفی گنبدی تشکیل شده که دارای تزیینات چون عرقچین و مقرنس کاری است.
مسجد و مدرسه خان
مدرسه علمیه خان از آثار تاریخی به جای مانده از دوران صفویه در غرب شهر جهرم است. این اثر تاریخی از مصالحی نظیر خشت، گل، آجر، سنگ و گچ ساخته شده است و بانی تاسیس آن شخصی به نام حاج محمد حسن خان است. مدرسه علمیه خان از 20 حجره تشکیل شده که در بخش شمالی آن دو حجره بزرگ تر از بقیه واقع شده است که مربوط به کلاس های درس در فصل زمستان است.
در جوار این مدرسه علمیه هم مسجد آجری خان قرار گرفته که بر اساس سنگ نوشته ای که بر در ورودی آن واقع شده است، این بنا متعلق به دوران شاه سلیمان دوم صفوی است و از طریق فردی به نام حاجی سلیمان بیگ ذوالقدر جهرمی ساخته شده است. ساختمان مسجد دارای شبستانی ساده با طاق های متعدد است.
غار شفق
غار شفق، غاری آهکی و از غارهای تونلی و طبقاتی است. این غار در دهه 40 هجری شمسی از طریق کوهنوردان فارس کشف شده است. در غار شفق خفاش های بزرگی وجود دارند و برای بازدید از این غار باید حتما همراه یک راهنمای مجرب و آشنا به غار روید و تجهیزات غارنوردی به همراه داشته باشید.
آتشکده قدمگاه
آتشکده قدمگاه یکی از جاذبه های دیدنی شهر جهرم است که به گونه ای بر فراز تپه ای در جنوب شهر جهرم قرار گرفته که چشم هر بیننده ای را مجذوب خود می کند. برطبق کاوش های باستانی و به گفته محققان، این بنا متعلق به دوران ساسانیان است که در سال های اخیر از طریق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، بازسازی و بازسازی شده است. گفته می شود که قدمگاه ها در گذشته از معابد آناهیتا به تعداد می رفتند و ویژه زنان بوده است.
غار سنگ تراشان (سنگ شکن)
غار سنگ تراشان، بزرگترین غار دست ساز جهان است که یادگاری به جای مانده از معماران و حجاران این شهر در جنوب شرقی جهرم محسوب می شود و حدود 350 سال قدمت دارد. ستون های سنگی غار به نوعی کاملا مهندسی سقف را نگه داشته اند که این نمایانگر توانمند بودن استادان و حجاران جهرمی در مهندسی معدن در سده های پیشین است. سنگ تراشان و حجاران جهرمی این غار را به منظور برداشت سنگ برای امرار معاش ساخته بودند.
چهار طاقی آتشکده قطب آباد
چهار طاقی آتشکده در 20 کیلومتری راستا قطب آباد جهرم به زاهد شهر فسا، بر فراز تپه ای بنا شده است و قدمت آن به دوران ساسانیان باز می شود. این چهارطاقی با گذشت سالیان طولانی سالم مانده و تنها قسمتی از آن که سقف گنبدی شکل بوده، فرو ریخته است.
قدمت مسجد جامع جهرم به عهد صفوی بازمی شود
مسجد جامع جهرم
مسجد جامع جهرم، مسجدی تاریخی است که از دوران صفویه در جهرم به یادگار مانده است. از ساختمان های قدیمی این مسجد تنها شبستان جنوبی آن به جای مانده و دیگر بخش های آن نو هستند.
آبشار مروارید خفر
آبشار مروارید خفر یکی از جاذبه های طبیعی و جاهای دیدنی استان فارس محسوب می شود که در شهر خفر قرار گرفته است. اگر در فصل زمستان به این آبشار سفر کنید، می بینید که آبی گرم به همراه بخار از چشمه آن می جوشد. آب این چشمه شیرین و قابل شرب است و در آن انواع آبزیان و خرچنگ وجود دارد. خزه ها هم جلوه خاصی به این آبشار بخشیده اند.
تل قلعه
تل قلعه بنایی تاریخی و دیدنی در روستای آبگرم شهر جهرم واقع شده است و از آثار تاریخی به جای مانده پس از اسلام است. تل قلعه در 12 بهمن 1381 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بقعه شیخ خلیفه
بقعه شیخ خلیفه یکی از زیباترین آثار ملی جهرم است که در روستای جزه قرار گرفته است. این بقعه ساختمانی بلند و آجری است که معماری آن شما را یاد کاخ سروستان و قبر شیخ یوسف در سروستان می اندازند. سر در ورودی این بقعه نزدیک به 19 متر ارتفاع دارد و بر بالای آن گنبدی آجری با تزیینات زیبا قرار گرفته است.
پل گچی اسفل
پل گچی اسفل در روستای اسفل جهرم واقع شده است. این پل دیدنی و زیبا از طریق خواجه عبدالصمد دوزه ای سیمکانی روی رودخانه سیمکان از سنگ و ساروج ساخته شده و قدمت آن به دوران صفویه باز می شود.
منبع: گردشبان