تور ترکیه: ترکیه دیگر از ایران گاز نمی خرد
به گزارش وبسایت دانشجویی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران می گوید سیاست گذاری های اشتباه در حوزه انرژی و ناتوانی در کاهش مصرف گاز در داخل، باعث شده فرصت تبدیل شدن ایران به هاب انرژی منطقه از دست برود.
بهترین تجربه سفر را با تور ترکیه در خاطراتتان ثبت کنید. از استانبول زیبا تا آنتالیا رویایی و بالون سواری در شهرهای ترکیه تا کلی تفریح دیگر در انتظار شماست، خاطراتی از مردم مهمانواز ترکیه که همیشه در ذهن شما خواهد ماند.
حمیدرضا صالحی در تبادل نظر با ایسنا، با اشاره به توافق اخیر سواپ گاز از ترکمنستان به آذربایجان با عبور از جهت ایران، توضیح داد: با توجه به ظرفیت بسیار بالای کشور در ذخایر گاز و احتیاج کشور های همسایه و منطقه به این محصول، ما امکان آن را داریم که با یک برنامه ریزی کلان، به مرکز (هاب) انرژی منطقه در این حوزه بدل شویم. در چنین بستری سواپ گاز از خاک ایران استفاده حداقلی از این ظرفیت ها به شمار می رود.
وی ادامه داد: بر اساس توافقی که بین ترکمنستان و آذربایجان و سپس ترکیه اجرا شده، اندازه گازی که بناست از این خط صادر گردد، در طول سال به دو میلیارد متر مکعب می رسد. بر اساس توافق ها در کنار هزینه ای که ایران از محل این خط لوله دریافت می نماید، حدود پنج درصد از ظرفیت این خط نیز به ایران اختصاص خواهد یافت. به این ترتیب حدودا 100 میلیون متر مکعب گاز از این طریق به ایران می رسد که امکان استفاده در استان های شمالی کشور را خواهد داشت.
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه مصرف روزانه گاز در ایران به 700 میلیون متر مکعب نیز می رسد، بیان نمود: با یک ضرب و تقسیم ساده متوجه می شویم که اندازه گازی که از این محل به ایران خواهد رسید، کفاف احتیاج های استان های شمالی کشور را نیز نخواهد داد. به این ترتیب ما باید کوشش کنیم که از دیگر ظرفیت های خود در این عرصه نهایت استفاده را ببریم.
صالحی با اشاره به قیمت مناسب تر گاز ترکمنستان نسبت به گاز ایران، شرح داد: در سال های قبل، ترکیه برای آنکه منبع تامین گاز خود را متنوع کند و تنها در این بخش به روسیه متکی نباشد، قراردادی برای خرید گاز ایران بست که قیمت نسبت به نرخ گاز در کشوری مانند ترکمنستان بالاتر است، اما با ظرفیتی که ترکیه کوشش نموده از سمت آذربایجان برای خود فعال کند، گاز را از ترکمنستان نیز می گیرد و به این ترتیب آن ها قرارداد خرید گاز خود از ایران را تمدید ننموده و توافق قبلی به زودی به انتها خواهد رسید.
وی ادامه داد: در چنین بستری ما نه تنها نباید اجازه دهیم که مشتریان گاز ایران از دست بروند که حتی با افزایش ظرفیت می توانیم کاری کنیم که منابع گاز منطقه به ایران وارد شوند و سپس متقاضیان از ما گاز بخرند که متاسفانه در سال های گذشته کمتر به این مسائل کلان توجه شده است. ما در گذشته به کشور هایی مانند ارمنستان نیز صادرات گاز داشتیم و به جای آن برق دریافت می کردیم، اما متاسفانه به این مدل از قرارداد ها نیز چندان توجه نشده است.
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه مصرف بالای گاز در داخل کشور به پاشنه آشیلی برای سیاست های توسعه محور تبدیل شده، تشریح کرد: با وجود آنکه با سال های طولانی از اصلاح الگوی مصرف سخن گفته ایم، اما متاسفانه نه تنها در این حوزه اقدام دقیقی صورت نگرفته که حتی هر سال شاهد رکورد های تازه مصرف نیز هستیم.
صالحی اظهار داشت: برای آنکه ایران بتواند به هاب انرژی منطقه تبدیل گردد، در کنار اصلاح سیاست های کلان باید راه هایی برای اصلاح مصرف و صرفه جویی در این حوزه نیز دنبال گردد تا امکان حضور حداکثری در بازار های صادراتی فراهم گردد، اما در صورت تداوم اسراف در مصرف گاز، تغییر جایگاه ایران در این بخش سخت خواهد بود.
منبع: فرارو